Kitcheri is een eenpansgerecht gemaakt van rijst, linzen, specerijen en vaak ook groenten. Hier volgt een basisrecept, maar de hoeveelheden van de specerijen kunnen altijd aangepast worden aan de individuele smaak. Kitcheri is voedzaam, een goede bron van proteïne en zeer gemakkelijk verteerbaar.
Ingrediënten
- 1 kop (95 gram) basmati rijst - gewassen
- ½ kop (110 gram) gele gespleten mung dal –gewassen en 4 uur geweekt of rode linzen (daarvoor is weken niet nodig)
- 3½ -4 kop (800 – 950ml) water
- ghee (geklaarde boter)
- ½ eetlepel verse gember – geschild, en fijngesneden of geraspt
- ¼ tl fenegriekzaad
- 1 tl komijnzaad
- ½ tl geelwortelpoeder
- ½ tl komijnpoeder
- Een snufje asafoetida (ook wel hing genoemd)
- eventueel fijn gesneden groenten bv. wortels, sperzieboontjes, broccoli, maar ook bladgroenten als spinazie, andijvie of snijbiet
- zout naar smaak
Kook de 3½ tot 4 kopjes water. Verhit in een andere pan de ghee en zodra deze heet is maar nog niet “rookt” voeg dan de verse gember toe, bak deze een minuut. Voeg dan de fenegriekzaadjes toe en iets later de komijnzaadjes.
Wees voorzichtig dat deze niet aanbranden maar net iets beginnen te “dansen” – “springen” in de pan. Voeg nu de asafoetida toe. Zet het vuur nu wat lager en voeg de rijst en dal (linzen) toe en roer met een houten pollepel tot de rijst er transparant uitziet. Voeg dan de overige specerijen behalve het zout toe en eventueel fijn gesneden groenten (behalve bladgroenten die kunnen aan het eind toegevoegd worden). Met de pan van het vuur voeg voorzichtig het water toe, het zal even sputteren, als het water wat rustig geworden is zet dan het vuur laag. Leg een deksel op de pan met een klein kiertje en de kitcheri zal in 15-20 minuten klaar zijn. Wanneer een graan tussen duim en wijsvinger platgedrukt kan worden is de kitcheri klaar.
Voor een nog zachtere, romige kitcheri kan nog meer water toegevoegd worden – deze variatie is meer vata verlagend. Zout kan aan het einde iets voordat de kitcheri klaar is worden toegevoegd eventueel opgelost in een klein beetje heet water.
Serveer met wat gesneden koriander, partje citroen en/of een chutney of pickle.
Roer niet in een kitcheri nadat het met water aan het koken is, laat het ongestoord koken. Als je aan het einde wat meer water toevoegd (voor vata) dan kun je een paar keer roeren.
Gele mung dal is te kopen bij de meeste toko’s.
De basmati rijst kan ook vervangen worden door gierst of quinoa. (verkrijgbaar bij de natuurvoedingszaak)
Reactie plaatsen
Reacties