Kurkuma: Het 'Gouden Kruid'

Kurkuma, is een krachtig Ayurvedisch specerij dat het flavonoïde curcumine bevat, een stof met sterke ontstekingsremmende eigenschappen. In Ayurveda staat kurkuma bekend om zijn veelzijdige toepassingen en gezondheidsvoordelen. Het kruid ondersteunt de lever bij het ontgiften, helpt bij het reguleren van cholesterol, bestrijdt allergieën, stimuleert de spijsvertering, versterkt het immuunsysteem en verbetert de huidskleur. Daarnaast is het een sterke antioxidant die helpt vrije radicalen in het lichaam te bestrijden.

Lees meer »

Kokos-Munt Chutney

Deze kokos-munt chutney is een heerlijk verfrissend bijgerecht dat perfect past bij een zomerse maaltijd. Het combineert de romigheid van kokos met de verkoelende eigenschappen van munt en voegt een vleugje pittigheid en zuur toe om je smaakpapillen te prikkelen. Het is niet alleen lekker, maar ook voedzaam en in balans volgens de Ayurvedische principes.

Lees meer »

Biryani Rijst

Biryani rijst is een echte feestelijke traktatie in India! Bij bruiloften, festivals en speciale familiefeesten mag deze geurige en smaakvolle rijstschotel niet ontbreken. De kunstige lagen van perfect gekruide rijst, verse groenten en de rijke mix van aromatische kruiden maken biryani tot een culinaire viering op zich. 

Lees meer »

Pompoen Pannenkoekjes

Op Curacao heb ik deze heerlijke Arepa di Pampun ontdekt op de Marshe midden in het centrum van Willemstad. Gelukkig kon ik snel een recept vinden. Dit recept is voor 4 personen en ik heb het overgenomen uit het boek: De complete Antiliaanse Keuken geschreven door Jurino Ignacio. Een boek vol heerlijke Antilliaanse recepten.Ingrediënten:2 eieren500 gram pompoen1 theelepel kaneelpoeder100 ml melk200 gram bloem1 eetlepel bakpoeder3 eetlepels suiker1 eetlepel plantaardige oliesnufje zoutBereiding:Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en snijd hem in kleine blokjes. Kook de pompoen in water met het zout. Als de pompoen stukjes gaar zijn prak je ze met een vork fijn totdat er een gladde massa ontstaat.Voeg alle andere ingrediënten aan de pompoen toe en roer goed door totdat er een dik beslag ontstaat. Als het beslag te dik is, kan je nog een beetje melk toevoegen.Verwarm een koekenpan en doe er wat olie in. Bak 3 pannenkoekjes per keer. Maak de pannenkoekjes zo groot als een Amerikaans Pannenkoekje.Eetsmakelijk!

Lees meer »

Ontkiemde Mungbonen pannenkoekjes

Op zoek naar een voedzaam en smakelijk ontbijt? Probeer dan deze heerlijke ontkiemde muntbonen pannenkoekjes! Vol met eiwitten, vezels en essentiële voedingsstoffen, zijn deze pannenkoekjes een perfecte manier om je dag gezond en energiek te beginnen. Ontkiemde muntbonen geven een unieke smaak en textuur, terwijl ze ook gemakkelijk te verteren zijn. Volg dit eenvoudige recept en geniet van een ontbijt dat zowel lekker als goed voor je is! 

Lees meer »

Snelle Venkel-Courgette soep

Ingrediënten: ½ eetl ghee 750ml groentebouillon 1 prei (alleen het witte deel, fijn gesneden) 1 grote venkel knol (in reepjes gesneden) 1 courgette (in blokjes gesneden) 1 teentje knoflook ½ tl fijn gemalen venkel zaadjes 1 takje verse tijmblaadjes (blaadjes los gerist) of ½ tl gedroogde tijmblaadjes zout en peper naar smaak Bereiding: Verhit de ghee in de grote pan. Voeg de prei, venkel en de courgette toe en bak dit 5 minuten op een medium vuurtje. Voeg de knoflook en bouillon toe en kook dit ongeveer 15 minuten totdat de groentes gaar zijn. Mix dit met een staafmixer tot een gladde soep. Voeg de venkelzaadjes en tijm toe en zout en peper naar smaak. Als je er van houdt, kan je nog wat kook of haverroom toevoegen. Eetsmakelijk!

Lees meer »

Kruidige vegetarische Pompoensoep

Nu het buiten kouder wordt is het heerlijk om verwarmende kruiden te gaan gebruiken. Deze pompoensoep is een heerlijke soep die als lunch of als appetizer voor het diner gegeten kan worden. Fijn is dat het niet veel tijd kost om deze soep te bereiden. Ingrediënten (voor 2 personen):

Lees meer »

Gemberthee

Gember is zo veel gebruikt in Ayurveda dat het een hele medicijnkist op zich is. Niet alleen stookt gember het spijsverteringsvuur op, maar het wakkert ook de eetlust aan en verbetert het transport van voedingsstoffen naar de verschillende lichaamsweefsels. Stimuleer de spijsvertering door een half uur voor de lunch of het diner een dun schijfje verse gember met een beetje zout, honing en een druppeltje citroensap te eten.

Lees meer »

Mango lassie

Ayurveda ziet rijpe mango’s als zoet en verwarmend. Mango balanceert alle 3 de dosha’s en ze geven veel energie. Mango’s zijn rijk aan antioxidanten en ze ondersteunen het immuunsysteem. Mango’s ondersteunen alle lichaamsweefsels. Mango Lassi is een heerlijk verfrissende drank.

Lees meer »

Kitcheri

Kitcheri is een eenpansgerecht gemaakt van rijst, linzen, specerijen en vaak ook groenten. Hier volgt een basisrecept, maar de hoeveelheden van de specerijen kunnen altijd aangepast worden aan de individuele smaak. Kitcheri is voedzaam, een goede bron van proteïne en zeer gemakkelijk verteerbaar.

Lees meer »

KKV-Thee (Stimuleert je Spijsvertering)

Deze thee maak je heel gemakkelijk zelf en is echt dé beste thee om te reinigen. Het zorgt ervoor dat je vuurtje aangewakkerd wordt (erg belangrijk… volgens Ayurveda ben je namelijk gezond wanneer je spijsverteringsvuur het goed doet).

Lees meer »