Mungbonensoep

Gepubliceerd op 5 september 2025 om 16:19

Mungbonensoep 

Ingrediënten:

  • 250 gr groene mungbonen (katjang idjoe)
  • ½ - 1 eetlepel ghee
  • Beetje zwarte peper
  • 2 cm verse gember - geraspt
  • ½ theelepel venkelzaad (optioneel)
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 2 mespuntjes asafoetida
  • Handjevol verse curry bladeren (lastig te verkrijgen en optioneel)
  • 1 theelepel geelwortelpoeder
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1-1,5 liter water
  • zout naar smaak

 

Week de mungbonen tenminste vier uur of liever nog een hele nacht. Giet het weekwater af en doe de mungbonen in een pan met vers water. Breng het water met de mungbonen aan de kook, zet dan het vuur lager en laat de bonen 30 tot 40 minuten koken. Voeg indien nodig meer water toe zodat het een soepige substantie krijgt.


Verhit nu de ghee in de pan en maal wat zwarte peper in de ghee, voeg de gember toe, op hoog vuur de komijnzaadjes en venkelzaadjes en wacht tot ze beginnen te “dansen” in de pan. Roer af en toe. Blijf erbij want dit gaat heel snel en pas daarbij op dat de zaadjes niet verbranden. Doe dan de asafoetida erbij en de curryblaadjes. Schep het een keer om en voeg de ghee met kruiden bij de mungbonen. Voeg de geelwortelpoeder, komijnpoeder en zout toe.

 

Laat het geheel nog even goed doorkoken voordat je het serveert. Als je het lekker vindt kun je de soep met een staafmixer nog wat fijner maken vóórdat je de gebakken kruiden toevoegt en optioneel kun je wat groente meekoken en toevoegen. Dit laatste vermindert de reinigende werking van de mungbonensoep.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.