Winterse Chai Stoofpeertjes

Gepubliceerd op 22 december 2025 om 09:31

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg stoofperen (bijv. Gieser Wildeman)

  • 500 ml water of ongezoete troebele appelsap

  • 2–3 el kokosbloesemsuiker, rietsuiker of jaggery (naar smaak)

  • 1 kaneelstokje

  • 4 kardemompeulen (licht gekneusd)

  • 3 kruidnagels

  • 1 steranijs

  • 1 tl gemalen gember óf 2 cm verse gember in plakjes

  • ½ tl venkelzaad (optioneel, zacht chai-accent)

  • Schil van 1 sinaasappel (biologisch, in brede repen)

  • Snufje himalaya rocksalt

 

Bereiding

  1. Schil de peren, laat het steeltje eraan en snijd een klein plakje van de onderkant zodat ze rechtop blijven staan.

  2. Breng in een ruime pan het water of appelsap aan de kook met alle kruiden, sinaasappelschil, suiker en een snufje zout.

  3. Zet de peren rechtop in de pan. Het vocht mag tot ongeveer ⅔ van de peren komen.

  4. Laat zachtjes 45–60 minuten sudderen met de deksel schuin op de pan. Draai de peren af en toe voorzichtig.

  5. Haal de peren eruit als ze gaar zijn.

  6. Laat het kookvocht zonder deksel inkoken tot een licht stroperige saus.

  7. Serveer de peren met de chai-saus eroverheen.

Ayurvedische noot

  • Verwarmend en vooral fijn voor Vata

  • Gebruik bij veel Pitta iets minder gember en kruidnagel, en meer kardemom

  • Verwarmend voor Kapha, gebruik water in plaats van appelsap en de helft van de suiker

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.