Ingrediënten (4 personen)
-
1 kg stoofperen (bijv. Gieser Wildeman)
-
500 ml water of ongezoete troebele appelsap
-
2–3 el kokosbloesemsuiker, rietsuiker of jaggery (naar smaak)
-
1 kaneelstokje
-
4 kardemompeulen (licht gekneusd)
-
3 kruidnagels
-
1 steranijs
-
1 tl gemalen gember óf 2 cm verse gember in plakjes
-
½ tl venkelzaad (optioneel, zacht chai-accent)
-
Schil van 1 sinaasappel (biologisch, in brede repen)
-
Snufje himalaya rocksalt
Bereiding
-
Schil de peren, laat het steeltje eraan en snijd een klein plakje van de onderkant zodat ze rechtop blijven staan.
-
Breng in een ruime pan het water of appelsap aan de kook met alle kruiden, sinaasappelschil, suiker en een snufje zout.
-
Zet de peren rechtop in de pan. Het vocht mag tot ongeveer ⅔ van de peren komen.
-
Laat zachtjes 45–60 minuten sudderen met de deksel schuin op de pan. Draai de peren af en toe voorzichtig.
-
Haal de peren eruit als ze gaar zijn.
-
Laat het kookvocht zonder deksel inkoken tot een licht stroperige saus.
-
Serveer de peren met de chai-saus eroverheen.
Ayurvedische noot
-
Verwarmend en vooral fijn voor Vata
-
Gebruik bij veel Pitta iets minder gember en kruidnagel, en meer kardemom
- Verwarmend voor Kapha, gebruik water in plaats van appelsap en de helft van de suiker
Reactie plaatsen
Reacties