Kruidige chai

Gepubliceerd op 9 november 2025 om 15:46

Chai verwarmt het lichaam, stimuleert de spijsvertering (Agni) en helpt om Kapha en Vata te balanceren. De combinatie van kruiden bevordert de circulatie, verheldert de geest en brengt een gevoel van rust en welzijn.

Ingrediënten (voor 2–3 kopjes)

  • 400 ml water

  • 200 ml (plantaardige) melk – bijv. havermelk of amandelmelk

  • 1 tl zwarte thee (Assam of Ceylon)

  • 3 groene kardemompeulen, licht gekneusd

  • 1 klein kaneelstokje

  • 3 kruidnagels

  • 3 plakjes verse gember (ongeveer 1 cm)

  • 5 zwarte peperkorrels

  • ½ tl venkelzaad (optioneel, maakt het zachter voor Pitta)

  • 1 tl palmsuiker, rietsuiker of honing* naar smaak

*Voeg honing pas toe als de chai lauwwarm is (nooit verhitten).

Bereidingswijze

  1. Breng het water aan de kook met de kruiden (kardemom, kaneel, kruidnagel, gember, peper en eventueel venkel).

  2. Laat dit zachtjes trekken gedurende 10–15 minuten met de deksel op de pan.

  3. Voeg daarna de thee toe en laat nog 2 minuten meekoken.

  4. Giet de melk erbij en breng het geheel opnieuw aan de kook.

  5. Zet het vuur uit en laat de chai een paar minuten staan.

  6. Zeef de chai in mokken en voeg naar smaak een beetje zoetmiddel toe.

Variaties

  • Kapha-balancerend: gebruik extra gember, zwarte peper en een beetje tulsi.

  • Vata-balancerend: voeg wat meer melk en een snufje nootmuskaat toe.

  • Pitta-balancerend: gebruik minder gember en peper, en voeg een snufje venkel of kardemom extra toe.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.